donderdag 29 mei 2014

Bijenorchis in de tuin

Vandaag was ik het gras aan het maaien en toen ontdekte ik tussen het gras een Bijenorchis (Ophrys apifera). Ik heb rondom de plant gemaaid en wat plaatjes geschoten.

 
Ik had deze orchis uiteraard niet in het gras van onze tuin (tevens deel van onze "mini-camping" verwacht. In de Brenne komt hij veel voor. Voor orchideeënliefhebbers is het hier een eldorado. We hebben hier zelfs een endemische soort: de Brenne-orchis. Op 3 plekjes ter wereld komt die voor en die liggen allemaal in de Brenne.

 
Op deze macro opname kun je mooi de diverse onderdelen van de bloem zien.


maandag 26 mei 2014

Ooievaar in de tuin

Normaal gesproken zie je hier in de Brenne alleen in de trektijd Ooievaars (Ciconia ciconia, White Stork, Cigogne blanche, Weißstorch). De Zwarte Ooievaar broed wel in in de omgeving.

Ik zat gisteravond buiten te eten en zag ik een silhouet en dacht eerst dat het een Blauwe reiger was, maar het was een erg grote "reiger"! Met de kijker zag ik meteen dat het geen reiger maar een Ooievaar was. Eerst dacht ik nog even dat het een Zwarte Ooievaar zou zijn (de vogel was gedeeltelijk verborgen achter een afrastering van hout), maar dat was niet zo. Er liepen twee Witte Ooievaars in de paardenwei van de buurman. Bijzonder in dit seizoen. De vogels zijn de hele avond in de wei gebleven. Door de telescoop kon ik zien dat beide vogels geen ringen droegen en dus niet ergens ontsnapt waren. In de dierentuin Haute-Touche, hier zo'n 25 km vandaan, hebben ze enkele paren, maar die zijn geringd. Ook de Ooievaars uit de het roofvogelpark in Chauvigny zijn geringd.




Eentje vloog ook even een rondje en ging in een boom zitten.


Vanmorgen waren de vogels er nog steeds en kamen erg dichtbij. De paarden kwamen ook even nieuwsgierig kijken.


Om een uur of twee zag ik de vogels wegvliegen.

zondag 25 mei 2014

Zwart bolletje met kleurtjes

Het Waterhoen (Gallinula chloropus, Moorhen, Gallinule poule-d'eau, Teichhuhn) is een vogel met weinig kleur. Enkel de rood-gele snavel/bles geven de vogel wat extra kleur.


Er zwommen 4 zwarte bolletjes met het Waterhoentje. dat waren de jongen. Deze hebben aan hun kopje nog wat meer kleur.

vrijdag 16 mei 2014

Hop is aan het nestelen

Vanmorgen zag ik de Hop (Upupa epops, Hoopoe, Huppe fasciée, Wiedehopf) in het gat van de muur gaan. Na een tijdje werd er regelmatig nestelmateriaal verwijderd, voorheen hebben er Koolmezen genesteld. Het ziet er dus naar uit dat het gaat lukken.


De andere vogel kijkt toe vanaf de pergola.

Maan weerspegeld in de vijver

De maan fotograferen is altijd een uitdaging. Hier twee foto's van de maan. De eerste is gemaakt met zoom (600 mm).


En deze is er een met de weerspiegeling in de vijver.


Foto's zijn speciaal gemaakt voor mijn vrouw Annette. Zij kan maar geen genoeg krijgen van de maan hier - zeker niet die met weerspiegeling in de vijver -, maar op dit moment is zij in Nederland.

dinsdag 13 mei 2014

Nog meer Hoppen

De Hop (Upupa epos, Hoopoe, Huppe fasciée, Wiedehopf) blijft een uitdaging om mooie foto's van te maken. Vandaag was weer zo'n dag waarop dat prima lukte.




Foeragerende Hoppen

Om 18:30 uur zit ik aan tafel en komt er een Hop (Upupo epops, Hoopoe, Huppe fasciée, Wiedehopf) op onze inrit/parkeerplaats zitten. Mijn camera is bij de hand en ik kan wat plaatjes maken.


Er komt een tweede vogel bij. Een rivaal?


Dat wordt niet op prijs gesteld. En de vogel wordt verjaagd.


Tijdens de vlucht/landing kun je de prachtige zwart-wit tekening op de vleugels en het achterlijf goed zien. De tweede vogel verdwijnt. Na een minuut of tien komt er weer een andere vogel. Deze man blijven. Partner? Het lukt me niet om ze samen goed in beeld te krijgen, maar de eerste komt steeds dichter bij en laat zich mooi fotograferen.


 

maandag 12 mei 2014

Bijenorchis

Vandaag een excursie en lezing gehad over de Europese Moerasschildpad (in het kader van mijn opleiding voor natuurgids Qualinat). Deze was in het Maison de la Nature in Saint-Michel-en-Brenne. Daar staan ook altijd orchideeën in de omgeving. Blijkbaar dit jaar voor het eerst ook de Bijenorchis (info Tony Williams).
 
 
Na de informatieve lezing zijn we het veld in gegaan in de hoop schildpadden te zien. Helaas was het slecht weer en hebben we maar een gezien. Wel kwamen we langs dit verkeersbord waarbij het verkeer geattendeerd wordt op overstekende schildpadden. Er vallen veel verkeersslachtoffers tijdens de jaarlijkse trek naar de plekken waar ze hun eieren leggen.
 
 


In het najaar worden de borden vervangen voor die van "overstekend groot wild" en in het voorjaar worden ze weer geruild.

Hop zoekt nestplaats

Vanmorgen werd ik wakker met de roep van de Hop (Upupo epops, Hoopoe, Huppe fasciée, Wiedehopf). Het geluid klonk anders en dichterbij dan normaal. Toen ik naar buiten keek bleek dat er een koppel was dat potentiele nestplekken (gaten in de muur die ik er speciaal voor gemaakt heb!) aan het bekijken maken. Het mannetje - naar ik aanneem - inspecteerde de gaten en riep daarbij het vrouwtje met korte "hop"-geluiden. Het vrouwtje keek toe maar ging ook een paar keer kijken. In de loop van de morgen zijn ze diverse keren terug geweest.

Inspectie potentiele nestplek

Andere vogel kijkt toe!

vrijdag 2 mei 2014

Krooneend

Ik heb het idee dat de Krooneend (Netta rufina, Red-crested Pochard, Nette rousse, Kolbenente) de laatste jaren in aantal toe een het nemen is hier in Brenne. Ik zie er in ieder geval elk jaar meer, terwijl ik ze hier zo'n 10 jaar geleden nog nooit gezien had. Het blijft een opgave omdat ze meestal niet zo dichtbij komen. Soms dus wel!!!

donderdag 1 mei 2014

Putters op de cour

Hier in Frankrijk broeden elk jaar meerdere Putterparen (Carduelis carduelis, Goldfinch, Chardonneret élégant, Stieglitz) in de bomen op de "cour" (binnenplaats). Het zijn vogels die elkaar graag opzoeken en nestelen op enkele meters van elkaar.Toch zijn het ook vogels die graag ruzie maken. We zien ze regelmatig vechtend op de grond met de pootjes in elkaar gehaakt. Maar het zijn ook gezellige vogeltjes die hun kwetterende liedje tot laat in de zomer laten horen.

Zeeland

Een dagje vogelen in Zeeland is altijd weer leuk met soms een verrassing. Deze Steenloper deed zijn naam eer aan. Er liepen er 5 op het asfa...