vrijdag 26 juni 2015

Grote Karekiet

Bij Étang de la Sous is altijd wat te beleven. Deze keer liet de Grote Karekiet (Acrocephalus arundinaceus, Great Reed Warbler, Rousserolle turdoïde, Drosselrohrsänger) zich weer mooi zien. De vogels vlogen steeds op en neer met voedsel. 




Koereiger

Vnaddag weer een Koereiger (Bubulcus ibis, Cattle Egret , Héron garde-bœufs, Kuhreiher) bij Étang de la Sous. Deze was druk aan het poetsen. het duurde even voor de vogel goed zichtbaar werd.





woensdag 24 juni 2015

Bijeneter

Vandaag na een excursie waarbij mensen weer verrukt waren van de schoonheid van de Bijeneter (Merops apiaster, bee-eter, Guêpier d'Europe, Bienenfresser) nog een bezoek gebracht aan een andere kolonie. Bij deze kolonie ontdekte ik een drietal schuilhutjes gemaakt van camouflage netten en dus mooie fotoplekjes waren. Ik er dus een uurtje in gezeten. De vogels vlogen af en aan naar de diverse nesten. Jongen dus......
Hier een vogel die aanvliegt bij een nest en als je goed kijkt ziet een vleugel van een insect boven de snavel uitsteken.


Blijkt wel dat ik mijn camera nog wat beter moet leren kennen om de vliegende vogel beter vast te leggen en de vleugels ook goed te zien...... Dus ik ga zeker nog eens terug.

Op een van de takken die in de rivier stonden (waarschijnlijk voor de fotograaf in de hoop dat er vogels op gingen zitten!) kwam een Witte Kwikstaart (Motacilla alba, White Wagtail, Bergeronnette grise, Bachstelze) zitten. 


maandag 22 juni 2015

Koereiger, Witwangstern en Meerkoeten

Bij Étang de la Sous zitten regelmatig Koereigers (Bubulcus ibis, Cattle Egret , Héron garde-bœufs, Kuhreiher) uit te rusten op de boomstronk. Deze vond het nodig om zijn verenkleed eens flink op te schudden.


Je ziet de dunne sierveren nu extra goed. 

Met mijn nieuwe camera lukt het me beter om vliegende vogels te fotograferen. 
Hier de Witwangstern (Chlidonias hybrida, Whiskered Tern , Guifette moustac, Weißbart-Seeschwalbe) die voorbij komt gevlogen op zoek naar een los stuk bies om het te verstevigen. 


Even later heeft hij iets gevonden en gaat terug naar het nest.


De Meerkoeten (Fulica atra, Eurasian Coot , Foulque macroule, Bläßhuhn) maken ruzie wanneer de ene de jongen van de andere te nabij komt.


zondag 21 juni 2015

Grasmus en Witte Kwik

Deze Grasmus (Sylvia communis, Whitethroat, Fauvette grisette, Dorngrasmücke) liet zich mooi bekijken bij Étang Besnisme.



Enkele meters verderop zat deze Witte Kwikstaart (Motacilla alba, White Wagtail, Bergeronnette grise, Bachstelze).


woensdag 17 juni 2015

Nog een rondje Zwolle

In de Vreugderijkerwaard bij Zwolle is altijd wel wat te beleven. Op de eerste foto's een aantal Casarca's (Tadorna ferruginea, Ruddy Shelduck, Tadorne casarca, Rostgans). Zo veel als er hier zaten heb ik er nog nooit bij elkaar gezien. Op de foto's staan er enkele maar op de plas zaten er wel 50.

 

Onderweg naar het pontje naar Zalk kwamen we langs deze Ooievaars (Ciconia ciconia, White Stork , Cigogne blanche, Weißstorch).


Op het terras in Zalk wilde de Huismussen (Passer domesticus, House Sparrow, Moineau domestique, Haussperling) graag een korreltje van onze "bofferd" mee-eten.
Op de eerste foot een man, op de tweede een vrouwtje.



Een van de redenen waarom in een nieuwe camera heb aangeschaft (prima geholpen bij Cameranu.nl in Alkmaar!) was dat ik een snellere camera wilde. Op het pontje terug enkele foto's van een vliegende Visdief (Sterna hirundo, Common Tern, Sterne pierregarin, Flußseeschwalbe) gemaakt.



Ik vind ze aardig gelukt. En daar heb je dus een snelle camera voor nodig.

Op de Ooievaarsnest waren enkel nog de jonge vogels. Pa of ma liep tussen het pas gemaaide hooi iets eetbaars te zoeken. 

dinsdag 16 juni 2015

Ooievaar en knobbelzwaan

Vandaag voor het eerst wat foto's gemaakt met mijn nieuwe camera. In de polders rondom Zwolle zijn altijd wel Ooievaars (Ciconia ciconia, White Stork , Cigogne blanche, Weißstorch) te zien.



In de polders ook diverse gezinnetjes Knobbelzwaan (Cygnus olor, Mute Swan , Cygne tuberculé, Höckerschwan). Hier alleen een jong dat iets van zijn ouders verwijdert in het gras zat.

vrijdag 12 juni 2015

Steltkluut

Meestal zie je de elegante Steltkluut (Himantopus himantopus, Black-winged Stilt , Échasse blanche, Stelzenläufer) op grote afstand. De beste plek om ze te zien in de Brenne is Étang Bénisme in natuurreservaat Foulcault/Massée.
Vandaag liep deze vogel voorbij het scherm bij de hut.





woensdag 10 juni 2015

Canadese Gans

In de Brenne zie je - zomer en winter - weinig ganzen. De enige die je tegen kunt komen zijn Canadese Ganzen (Branta canadensis, Canada Goose , Bernache du Canada, Kanadagans). Deze gans zit er al jaren in enkele tientallen stuks. Er zijn twee vaste plekken. De laatste paar dagen hebben er 6 stuks "onze" vijver gevonden. Op de foto twee exemplaren van de exoot.

dinsdag 9 juni 2015

Koninginnepage

Een van de grotere vlinders in de Brenne is de algemene Koninginnepage (Papilio machaon, Swallowtail, Schwalbenschwanz, Le machaon). Deze vlinder kun je bijna het hele zomerseizoen tegenkomen.


Waterhoen

De Waterhoen () was samen met partner materiaal aan het verzamelen in de buurt van hun nest in aanbouw. Waarschijnlijk tweede broedsel.

donderdag 4 juni 2015

Bijenorchis

Vorig jaar ontdekte ik een Bijenorchis (Ophrys apifera) op ons grasveld. Ik heb de plant gekoesterd en dat heeft geholpen. Hij staat weer volop in bloei.


Biddende IJsvogel

Tijdens het fotograferen van de Kwakken hoord ik de roep van de IJsvogel (Alcedo atthis, Kingfisher, Martin-pêcheur d'Europe, Eisvogel). Hij ging op flinke afsrand aan het vissen (bidden).

"Kwak" zei de Kwak

Ik was vanmorgen er erg vroeg uit in de hoop eens een mooie foto te kunnen maken van de Woudaap. Helaas niet gelukt. Ik wilde net in gaan pakken toen ik wat hoorde (ik ben iemand die snel op geluiden reageert). Toen ik dan ook "kwak" hoorde zag ik ze aan komen vliegen: twee Kwakken (Nycticorax nycticorax, Night Heron, Bihoreau gris, Nachtreiher) gingen op de dode boom voor de hut zitten.


Eerst de vogels samen op de plaat, daarna nog enkele van de vogels apart.




Blauwe reiger

Deze Blauwe Reiger (Ardea cinerea, Grey Heron , Héron cendré, Graureiher) kwam vanmorgen even poseren voor de hut bij Étang Ricoh.


Grote tanden

De Beverrat (Myocastor coypus, Nutrix, Bieberratte, Ragondin) is een flink beest maar hij heeft ook enorme snijtanden. Op deze foto goed te zien. Zijn voedsel bestaat uit (water)planten, maar hij heeft de vervelende eigenschap dat hij erg graag graaft. En dat kunnen we in de Brenne niet gebruiken. We hebben hier namelijk (net als in Nederland) heeft veel dijken!

Zeeland

Een dagje vogelen in Zeeland is altijd weer leuk met soms een verrassing. Deze Steenloper deed zijn naam eer aan. Er liepen er 5 op het asfa...