vrijdag 19 februari 2016

Vos in de tuin, Kraanvogels er boven

Rond de klok van 17:00 uur zeten we op het terras aan de borrel toen ik een vos (Vulpes vulpes, Renard, Fox, Rotfuchs) in het vizier kreeg. Zeker een kwartier hebben we van zijn jacht kunnen genieten. Een dag later kwam hij nog eens kortstondig in de buurt maar herrie bij de buren deed hem schrikken en toen ging hij er vandoor.







Ondertussen kwam er ook nog een grote groep Kraanvogels (Grus grus, Crane , Grue cendrée, Kranich) voorbij gevlogen. De vos had er geen aandacht voor.




Bruine Kiekendief

Ik ben onlangs een keer een halve dag op pad geweest met Kiekendievenspecialist Henk Castelijns. Hij doet al jaren onderzoek en heeft ons (Vogelwerkgroep de Spotvogel van IVN Heeze-Leende) geleerd dat je bij Kiekendieven waarvan je niet weet of het vrouwtjes of onvolwassen mannetjes zijn je beter kunt spreken van "vrouwkleed" omdat het niet eenvoudig is om de sexen uit elkaar te houden.

Hier dus een Bruine Kiekendief (Circus aeruginosus, Marsh Harrier , Busard des roseaux, Rohrweihe) "vrouwkleed". De vogel kwam voorbij gevlogen bij Étang de la Sous.




Eenden in het zonnetje

Bij Étang de la Sous was het erg stil. Een enkele Wilde eend (Anas platyrhynchos, Mallard, Canard colvert, Stockente) liet zich zien. Met het zonnetje erbij werd het groen van zijn wel erg mooi zichtbaar.






Blijkbaar was het vrouwtje niet tevreden over zijn verenpak van de woerd, dus er moest gepoetst worden.


Nog even de vleugels schoonmaken.


En hier dan het resultaat.



Wat verder weg zaten enkele Wintertalingen (Anas crecca, Teal, Sarcelle d'hiver, Krickente) waarbij het paars-bruin van de kop opviel.





dinsdag 16 februari 2016

Buizerd

In de buurt van Ruffec vloog deze Buizerd (Buteo buteo, Buzzard , Buse variable, Mäusebussard).


Kraanvogels


We zijn een weekje in de Brenne. Het weer was niet al te best. Vandaag op pad geweest om wat Kraanvogels (Grus grus, Crane , Grue cendrée, Kranich) te platen (Belgische uitdrukking!). In de omgeving van ons huis zaten er honderden. Een kilometer of 5 verder - tussen Ruffec en Rosnay - waren er enkele duizenden. Opvallend was dat ze allemaal in kleine groepjes zaten. Max 100 bijeen.








Zeeland

Een dagje vogelen in Zeeland is altijd weer leuk met soms een verrassing. Deze Steenloper deed zijn naam eer aan. Er liepen er 5 op het asfa...