zondag 24 april 2016

Verlate Kraanvogels

Vandaag trof ik nog een groepje van zes Kraanvogels (Grus grus, Crane , Grue cendrée, Kranich) in de buurt van Rosnay. De linker is een volwassen vogel. De rechter een jong van vorig jaar. Ik hoorde bij het Maison du Parc dat er de laatste jaren meer Kraanvogels in de Brenne overzomeren, maar dat men niet weet of ze ook ergens broeden. De week na deze opname werden er door mijn gasten ook nog Kraanvogels op korte afstand van onze B&B Art de Vivre gezien. In de omgeving van Lac du der Chantecocq schijnen ze al wel te broeden, net zoals bij ons in Drenthe.



donderdag 14 april 2016

Een eerste rondje Brenne

Ik ben nu enkele dagen in de Brenne en neem vandaag de tijd om te zien hoe het met de vogelstand gesteld is. Eerst een bezoek gebracht aan Étang de Bellebouche. Daar is een reigerkolonie met diverse soorten. O.a. deze Koereiger (Bubulcus ibis, Cattle Egret, Héron garde-bœufs, Kuhreiher). Ik was de enige in de hut en dat is bijzonder.



Deze Zwartkop (Sylvia atricapilla, Blackcap, Fauvette à tête noire, Mönchsgrasmücke) betrapte ik in de buurt van Étang Benisme. Hij zat driftig te zingen.

Even later keek hij mij even diep in de ogen.


Bij de Boerderij Foucault trof ik deze Europese Moerasschildpadden () die in het zonnetje op-aan-het-warmen waren.


Bij Étang de la Sous waren de mannetjes eenden druk bezig om een vrouwtje te veroveren. De Kuifeend (Aythya fuligula, Tufted Duck , Fuligule morillon, Reiherente).


De Tafeleend (Aythya ferina, Common Pochard , Fuligule milouin, Tafelente).



En op deze foto beide soorten bij elkaar.



Er zwom ook een Dodaars (Tachybaptus ruficollis, Little Grebe, Grèbe castagneux, Zwergtaucher) rond.



De Kokmeeuwen () waren nog niet op zoek naar een partner.



Inmiddels is het iets gaan regenen en wordt het minder weer om nog foto's te maken. Deze Blauwe reiger (Tardea cinerea, Grey Heron , Héron cendré, Graureiher) liet zich mooi bekijken bij Étang Purais, de laatste stop voor vandaag.


 


zaterdag 9 april 2016

Invalide Strandplevier

Vandaag op pad geweest met de "Spotvogel", vogelwerkgroep van IVN Heeze-Leende. Bestemming de Brabantse Biesbosch. Door omstandigheden had ik maar een deel van de dag de beschikking over mijn camera. Gelukkig wist ik deze invalide Strandplevier (Charadrius alexandrinus, Kentish Plover , Gravelot à collier interrompu, Seeregenpfeifer) nog vast te leggen. Zijn rechterpootje was zo stijf als een plank. Hij hupte op een pootje rond.



Zeeland

Een dagje vogelen in Zeeland is altijd weer leuk met soms een verrassing. Deze Steenloper deed zijn naam eer aan. Er liepen er 5 op het asfa...