zaterdag 1 december 2012

Tamme damherten

Vandaag met vriend Franc een wandeling gemaakt door de Amsterdamse Waterleidingduinen. We zijn gestart aan de kant van Vogelzang. Na een tiental minuten wandelen kwamen we twee Reeën (Capreolos capreolus, Roe deer, Chevreuil) tegen. Die waren bang van ons en gingen er als een "haas" vandoor. Toen we in de buurt van de afrastering van de duinen kwamen troffen we - buiten de afrastering - de eerste Damherten (Dama dama, Fallow deer, Daim) aan. Deze beesten waren niet schuw en lieten zich tot op 15 meter benaderen. Toen gingen ze er rustig van door. Al wandelend kwamen we er steeds meer tegen. Een voorbijganger vertelde ons dat er in het gebied minimaal 2000 damherten zijn en dat ze niet geschoten mogen worden. Aan de bomen was goed te zien dat hier duidelijk sprake is van overbevolking. In sommige delen van het gebied waren bijna alle bomen ontdaan van hun schors en dus ten dode op geschreven. Omdat er niet gejaagd mag worden (uitspraak rechtbank Haarlem) en er geen natuurlijke vijanden zijn neemt het aantal nog steeds toe. Dat is ook de reden waarom die afrastering er is gekomen. De herten wandelden gewoon door de dorpjes en steden in de omgeving en aten daar de tuinen leeg.
Foto's maken lijkt dan makkelijk. Maar helaas het weer wilde niet zo. Het was de hele dag erg grauw. Toch een paar plaatjes.
Het is te hopen dat er in de toekomst afschotbeleid komt. Nu lijken het net een kudde schapen die op heidegebieden ingezet worden voor begrazing. We denken en tijdens onze wandeling van 4 uur zo'n 200 gezien te hebben.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten