maandag 23 juli 2012

Nachtvlinders

Monique en Mark zijn al voor het vierde jaar gasten van onze B&B. Zij zijn de laatste jaren, naast vogelaars, verwoede vlinderaars geworden en hebben vorig jaar voor het eerst hun uitrusting om nachtvlinders te bestuderen op ons terrein uitgezet. Ook dit jaar weer. Op de foto zie je een groot wit laken met daarvoor een grote daglichtlamp die ook UV-licht uitstraalt. Daar komen naast 1000-en kriebelvliegjes ook veel nachtvlinders op af.

Ook Annette en ik zijn enthousiast geworden over de bonte verscheidenheid aan vlinders. Het zijn voor ons geen "motten" meer.

Ligusterpijlstaart (Sphinx ligustri). De vleugels van deze vlinder zijn zo'n 5cm lang. Een van de grotere Europese nachtvlinders.De Spaanse vlag (Euplagia quadripunctaria) is een beervlinder. Deze naam komt van de rupsen, dezed zijn zwaar behaard. De achtervleugels zijn oranje met zwarte stippen en het lijf is geel (allebei niet zichtbaar).Groot Avondrood (Deilphilea elpenor), prachtig roze met olijfgroen.
Het Wilgenweeskind (Catocala electa) komt niet in Nederland voor.

3 opmerkingen:

 1. Het Wilgenweeskind (Catocala electa) is 20 juli 2014 gevangen in een blokhut op de Vinkeveense plassen. Foto`s zijn opgestuurd naar De Vlinderstichting,

  gr Andre

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Haha dacht ik iets leuk te hebben gevonden, blijkt het Catocala nupta te zijn! Sorry voor de verwarring! gr Andre

  BeantwoordenVerwijderen
 3. In het mooie wormdal (zuid-Limburg) heb ik De Spaanse vlag (Euplagia quadripunctaria) gespot. kan helaas geen foto erbij doen maar ben wel in bezit van foto.

  BeantwoordenVerwijderen