donderdag 26 juni 2014

Grote Zilverreiger en Kwak

De Grote Zilverreiger (Ardea alba, Great White Egret, Grande Aigrette, Silberreiher) is in de Brenne een algemene verschijning. Zeker in de wintermaanden. Wat ik opmerkelijk vind is dat deze reiger hier niet schijnt te broeden, terwijl er toch mogelijkheden genoeg zijn en voedsel is er meer dan genoeg voorhanden. Er zijn "maar" 4800 vijvers waar volop vis in zit. Ook nestelgelegenheden zijn er genoeg. Wie weet gaan ze in de toekomst nog eens broeden. Bij "onze" vijver zijn ze het hele jaar door regelmatig te gast.
De Kwak (Nycticorax nycticorax, Night Heron, Bihoreau gris, Nachtreiher) broedt hier volop. Op flink wat plaatsen zijn kolonies. In de buurt van Étang Blizon zijn er minstens 5 (die ik ken!!!). Ook bij nadere vijvers zijn nog diverse kolonies. Na het broedseizoen zwerven de vogels wat rond en komen ze ook regelmatig hier bijde vijver aan huis.


De boom waarin de reigers zitten is dood gegaan toen de vijver zo'n 25 jaar geleden gemaakt werd. Omdat het een zeer aantrekkelijke plek is voor allerlei vogels en dus om te fotograferen (zie meerdere foto's op deze blog) hoop ik dat deze nog héél erg lang zal blijven staan. Maar ja: het afbraakproces kan ik niet tegenhouden!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten