vrijdag 25 mei 2012

De mooiste vogels van de Brenne

De Bijeneter (Merops apiaster, Guêpier d'Europe, Bee-eater) is een van mijn favoriete vogels. De kleuren zijn rood, geel, blauw en groen en dan al deze kleuren in de versie "knal".
Hier in de Brenne zijn enkele plekken waar ze broeden. Maar de meeste plekken zijn slecht te bereiken of liggen in een omgeving die niet zo mooi is. Toen ik enkele weken geleden hoorde dat er in de omgeving van Ciron elke dag bijeneters werden gezien en gehoord ben ik op zoek gegaan en heb de kolonie (ik schat zo'n 20 broedpaartjes) gevonden. De plek is ook prima te bereiken en dat betekent dus dat ik tijdens mijn wekelijkse excursies ook deze mooie vogels aan anderen kan laten zien. Wanneer mensen de vogels zien heerst er altijd verwondering over deze exotisch gekleurde vogels.

In de gidsen die ik nageslagen heb is er nergens sprake over kleurverschil tussen de sexen! Toch zie ik steeds wanneer er twee vogels dicht tegen elkaar aanzitten (en ik er van uit ga dat dat een paartje is) dat de gele band die over de rug van de vogels loopt duidelijk verschiilend zijn. Op de foto's die Frank Wienholts (gast in onze B&B) heeft gemaakt is dat ook te zien (zie http://artdevivre-belabre.blogspot.fr en dan bij 6 mei). Mochten er mensen zijn die dit kleurverschil ook kennen, dan hoor ik graag iets.


1 opmerking:

 1. Hallo Geert Engels,

  Wat een mooie foto´s van een dito soort. Momenteel zijn wij als Werkgroep Bijeneters Nederland (40 broedgevallen sinds 1963 bekend) druk bezig om een beter beeld aan de buitenwereld te geven van de bijeneters in Nederland. Daar horen ook lezingen bij en dus een presentatie. Momenteel zijn we daar druk mee bezig en zijn we ook het internet aan het afzoeken voor enkele mooie foto's van derden.
  Onze vraag is dan ook aan u of wij u toestemming krijgen voor het gebruiken van de 2de foto voor de eerder genoemde presentatie (uw naam zal in de presentatie vermeld worden). Wij horen het graag van u!

  Met vriendelijke groeten,

  Matthias Koster
  Werkgroep Bijeneters Nederland

  BeantwoordenVerwijderen