vrijdag 1 juni 2012

3 Groene beesten

De Brenne heeft veel soorten libellen e.d. Dat komt omdat er zo enorm veel water is. Niet alleen de vijvers maar ook de moerassen zijn een prima habitat voor de prachtige insekten. Soms lukt het om ze goed vast te leggen. Ik kende de naam niet maar heb inmiddels van Leo Reinierse (natuurfotgraaf) begrepen dat het een vrouwtje Platbuik (Libellula depressa) is. Moet ik nog een keer proberen om het mannetje dat een blauw lichaam heeft ook te fotograferen.


Het tweede plaatje is van een smaragdhagedis (Lacerta bilineata). De mooiste en grootste (kan 30 à 40 cm worden, tweederde van de lengte is de staart) hagedis uit de Brenne. De foto laat een mannetje in bruidstooi zien. In de paartijd hebben ze die blauwe keelvlek. In de buurt sloop nog een tweede exemplaar door de begroeing. Dat leek een vrouwtje te zijn, maar deze liet zich niet fotograferen.


De laatste "groene" is de groenling (Carduelis chloris, Greenfinch, Verdier d'Europe). Deze zat lekker te fluiten boven in een boom op de pad naar Étang Essarts.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zeeland

Een dagje vogelen in Zeeland is altijd weer leuk met soms een verrassing. Deze Steenloper deed zijn naam eer aan. Er liepen er 5 op het asfa...