donderdag 25 april 2013

Zwanengevecht

Vandaag waren er 5 Knobbelzwanen (Cygnys olor, Mute Swan, Cygne tuberculé) en dat is minimaal 1 te veel. Dus werd een van de zwanen weggejaagd.

 
Toen waren er nog vier. Maar blijkbaar was dat nog niet ok. Een van de zwanen koos uit zich zelf het hazenpad. Een van de andere werd helemaal naar het einde van de vijver gestuurd en wachte daar af wat er zou gaan gebeuren. Een zwaan (de baas!) jaagde een van de twee in het water achterna en de bejaagde koos er voor om aan land te komen. Daar ging de jacht door. De ene zwaan zat de ander steeds te pikken. Zie foto's
 
 

Uiteindelijk heeft de baas minimaal 5 minuten boven op de ander gezeten met zijn snavle stevig rond de nek van de ander.


Na 5 minuten was er wel duidelijk wie de baas is hier op het water en werd de andere zwaan losgelaten. De "verliezer" heeft nog zeker 10 minuten heel rustig op het gras gezeten. Ondertussen ging de ander weer het water op en wist de zwaan die zich in het uiterste einde van de vijver had opgehouden ook weg te jagen. Toen waren er nog twee. Nadat de zwaan op het gras heel voorzichtig weer het water weer opzocht werd hij weer achterna gezeten en uiteindelijk vloog die ook weg. Toen was er nog maar 1. Maar na een kwartier meneer blijkbaar geen zin meer en is hij ook weggevlogen.


De volgende morgen waren alle 5 de zwanen weer terug en zag het er vredig uit. De vraag is hoe lang?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zeeland

Een dagje vogelen in Zeeland is altijd weer leuk met soms een verrassing. Deze Steenloper deed zijn naam eer aan. Er liepen er 5 op het asfa...