maandag 23 mei 2016

Étang de la Sous

Op het pad van de parkeerplaats naar de hut van étang de la Sous tref je - bij mooi weer - bijna altijd wel een of meerdere Smaragdhagedissen aan. Een van de hagedissen herken ik inmiddels aan het litteken op haar lijf. Dit is een ander exemplaar.


Voor de hut liet deze Witwangstern (Chlidonias hybrida, Whiskered Tern , Guifette moustac, Weißbart-Seeschwalbe) zich mooi bekijken. Op veel plaatsen profiteren deze sierlijke sterntjes van de (her)aanplant van waterlelies en gele plomp. Deze zijn de de jaren 50 zo goed als uitgeroeid door de "visboeren". Zij waren van mening dat er op plekken waar deze groeiden weinig vis zou komen en dus de oogst zou vergroten door deze massaal te maaien. Na onderzoek is gebleken dat er echter meer vis komt wanneer deze planten wel aanwezig zijn. Dus is men ze weer gaan planten. Helaas bleken de bisamratten het lekkere planten te vinden. Om vraat te voorkomen werd er op veel plaatsen een gaas om de plantengroepen geplaatst. Gevolg: geen vraat meer. En de Witwangsternen profiteren er van mee. Ze zijn de laatste jaren flink toegenomen en heroveren ook weer gebieden buiten de Brenne.


Op de terugweg naar de parkeerplaats zat deze muurhagedis op een van de palen van het informatiebord.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zeeland

Een dagje vogelen in Zeeland is altijd weer leuk met soms een verrassing. Deze Steenloper deed zijn naam eer aan. Er liepen er 5 op het asfa...